Unghästträning http://unghasttraning.nu Fri, 08 Jan 2016 10:38:30 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Rätt grovfoder till din häst http://unghasttraning.nu/ratt-grovfoder-till-din-hast/ Wed, 16 Dec 2015 12:20:06 +0000 http://unghasttraning.nu/?p=55 Alla som har häst vet såklart att det är viktigt att hästen får rätt kost som är anpassad efter dess individuella förutsättningar. Och de flesta vet också att grovfodret utgör basen i hästens dagliga kost. Men visste du att det är skillnad på grovfoder och grovfoder? Viktigt med grovfoderanalys Hästar är födda till att vara…

The post Rätt grovfoder till din häst first appeared on Unghästträning.]]>
shutterstock_137550287

Alla som har häst vet såklart att det är viktigt att hästen får rätt kost som är anpassad efter dess individuella förutsättningar. Och de flesta vet också att grovfodret utgör basen i hästens dagliga kost. Men visste du att det är skillnad på grovfoder och grovfoder?

Viktigt med grovfoderanalys

Hästar är födda till att vara gräsätare, och grovfodret spelar därmed en väldigt viktig roll för din hästs välbefinnande. Men hur högt energivärdet i fodret är, beror på ett antal olika komponenter. Den främsta variabeln är vilken tid på året fodret är skördat, alltså i vilken tillväxtfas växten befinner sig i. Men även faktorer som växtplats, år, grässort med mera spelar roll för näringsvärdet.

Det finns med andra ord anledning att analysera fodret – eftersom näringsvärdet kan variera från skörd till skörd. Mer om hur en foderanalys går till och varför en sådan analys är viktig kan du läsa om hos Grovfoderbörsen. Här kan du fördjupa dig i hur protein- och fibervärdena i vallen förändras under växttiden, eller läsa lite mer övergripande information om foderanalys.

Olika foder till olika hästar

Olika grovfoder passar också olika hästar, beroende på deras individuella förutsättningar. En elittävlande travare kräver till exempel ett långt mer energirikt foder än en “vanlig” sällskapshäst, som lever ett mer lågpresterande liv och därmed har en betydligt lägre energiförbrukning.

Förutom graden av aktivitet spelar faktorer som hästens storlek, vikt och ålder roll för bedömningen av vilket foder som passar bäst. För att det ska vara enklare att hitta rätt foder till rätt häst är grovfodret uppdelat i olika klasser (efter näringsvärde) som är anpassat efter exempelvis tävlande hästar, fölston, arbetande hästar eller för hästar som har lätt för att lägga på sig lite för mycket vikt.

The post Rätt grovfoder till din häst first appeared on Unghästträning.]]>
Spela på trav http://unghasttraning.nu/spela-pa-trav/ Thu, 27 Aug 2015 05:48:04 +0000 http://unghasttraning.nu/?p=49 Man kan vinna stora pengar om man spelar på trav. Det ger också möjlighet till en härlig dag utanför hemmet med atmosfär och högklassig sport. Att spela på hästar kan ibland bara handla om tur: men störst chans att vinna stort får du så klart om du är lite mer insatt i kuskarna och hästarna.…

The post Spela på trav first appeared on Unghästträning.]]>
5899463-harness-racing-racing-horses-harnessed-to-lightweight-strollers

Man kan vinna stora pengar om man spelar på trav. Det ger också möjlighet till en härlig dag utanför hemmet med atmosfär och högklassig sport.

Att spela på hästar kan ibland bara handla om tur: men störst chans att vinna stort får du så klart om du är lite mer insatt i kuskarna och hästarna. Ju mer du vet om sporten och deltagarna, desto bättre.

Hästsport är en av de populäraste tävlingarna i Sverige, vi är faktiskt en riktig hästnation. Vi ligger tvåa i Europa på flest antal hästar per innevånare, det enda landet som klår oss är Island. Det finns ungefär 39 hästar per 1000 innevånare, och detta ökar hela tiden. Denna statistik är från 2010 så det är mycket möjligt att vi är närmre första platsen idag än vi var då.

Trav, som ni förstår, har blivit en populär sport. V75 är näst största bettingformen i vårt land, slagen endast av Jack Vegas. Spel på trav styrs av ATG, de enda som får bedriva betting på travsport i Sverige. Eftersom staten kontrollerar (utan ägarintresse) ATG får den sin beskärda del av varje satsa slant, men majoriteten av pengarna går tillbaka till spelarna. Eftersom spel på trav innebär att man måste läsa på och luska ut vilka som är troliga vinnare, räknas det inte som ett turspel. Med det menas att man måste skatta på sina vinster (runt 30 %).

 

The post Spela på trav first appeared on Unghästträning.]]>
Saker som behövs när man har häst http://unghasttraning.nu/saker-som-behovs-nar-man-har-hast/ Wed, 11 Mar 2015 08:27:27 +0000 http://unghasttraning.nu/?p=43 Finns det något bättre än hästar? Troligtvis inte skulle nog alla hästfantaster svara på den frågan. Att ha häst innebär många härliga stunder, dock så är det ju också att det krävs en hel saker när man är häst och vad dessa består i tänkte vi titta lite närmare på här och nu. En av…

The post Saker som behövs när man har häst first appeared on Unghästträning.]]>

Finns det något bättre än hästar? Troligtvis inte skulle nog alla hästfantaster svara på den frågan. Att ha häst innebär många härliga stunder, dock så är det ju också att det krävs en hel saker när man är häst och vad dessa består i tänkte vi titta lite närmare på här och nu.

En av de absolut viktigaste sakerna som en häst behöver är så klart mat. Här är det viktigt att man väljer rätt föda för sin häst, föda som både är näringsriktig och som täcker energibehovet.

För att kunna rida på sin häst krävs också en hel del utrustning i form av bland annat ridhjälm, ridväst, ridbyxor, ridstövlar och handskar för egen del samt sadel, träns, bett och skor med mera för hästens del.

Har man en häst behöver ju hästen också någonstans att vara under den tiden man inte rider den och lämpligen då ett stall eller motsvarande. Ett bra tips kan vara att ha hästen på ett stall i närheten av man bor eftersom en häst kräver daglig skötsel.

The post Saker som behövs när man har häst first appeared on Unghästträning.]]>
Rätt föda till hästen http://unghasttraning.nu/ratt-foda-till-hasten/ Mon, 17 Nov 2014 11:11:28 +0000 http://unghasttraning.nu/?p=37 Att köpa en häst är en stor händelse, både för dig och för hästen. Det kräver en hel del ansvar och tid att ha häst, och det är viktigt att ha tänkt igenom saken både en och två gånger innan köp. Det är en fråga om man är redo att bli hästägare och om man…

The post Rätt föda till hästen first appeared on Unghästträning.]]>
Att köpa en häst är en stor händelse, både för dig och för hästen. Det kräver en hel del ansvar och tid att ha häst, och det är viktigt att ha tänkt igenom saken både en och två gånger innan köp.

Sommarbete

Det är en fråga om man är redo att bli hästägare och om man har de rätta förutsättningarna för att ta hand om, och få hästen att må bra. En viktig förutsättning för hästens välmående är valet av föda – vilket foder är det egentligen som just min häst mår bäst av. Vi ska försöka att kortfattat redovisa några viktiga punkter om detta utifrån information som i sin helhet finns att läsa på Grovfoderbörsen.se – en sajt där du kan få hjälp att välja precis rätt grovfoder till din häst.

Energibehovet

Precis som med människor så är varje individ unik – det som är rätt för en häst, det kan vara helt fel för den som står bredvid. En högpresterande travhäst behöver ju uppenbart ett grovfoder som ger mer energi än ung ponny som inte utför speciellt mycket arbete överhuvudtaget. Man pratar om energidensitet i fodret, vilket kan översättas till hur mycket energi som finns i grovfodret. Utan att bryta ned det hela i detaljer så kan man säga att ju tidigare ett grovfoder är skördat, desto högre energidensitet har det.

Hur bra en häst kan smälta ett foder beror på dess cellväggsinnehåll – alltså grovfodrets fiberandel. Ju senare ett foder är skördat, desto mer lignifierat har det hunnit bli. Med enklare ord betyder detta att ju längre fram i utvecklingsstadiet en växt är vid skörden, desto lägre näringsvärde har det. Ju lägre näringsvärde fodret har, ju lättare kan det smältas.

Det man ska tänka på är också att det inte bara är ett visst näringsvärde som måste uppnås genom fodring, utan det är också en viss viktvolym som måste uppnås för hästens välmående. Det innebär alltså att du inte rakt av kan ge den lilla ponnyn samma foder som en högpresterande häst, men i mycket mindre volym – för att ta ett exempel.

 

 

The post Rätt föda till hästen first appeared on Unghästträning.]]>
Kontakta oss http://unghasttraning.nu/kontakta-oss/ Thu, 04 Sep 2014 13:48:57 +0000 http://unghasttraning.nu/?page_id=14 [contact-form-7 id=”13″ title=”Namnlös”]

The post Kontakta oss first appeared on Unghästträning.]]>
[contact-form-7 id=”13″ title=”Namnlös”]

The post Kontakta oss first appeared on Unghästträning.]]>
Om oss http://unghasttraning.nu/om-oss/ Mon, 01 Sep 2014 13:47:42 +0000 http://unghasttraning.nu/?page_id=9 Ride unghäst, ride lyder det kända filmcitatet(kan ha varit “Run forest, run” också) och det är det vi vill föra fram med denna sidan. Det viktigaste för en ung häst som ska bli något inom travvärlden är just träning. Främst att träna tillräckligt mycket men även att träna bra. Vi som håller i den här sidan…

The post Om oss first appeared on Unghästträning.]]>
Ride unghäst, ride lyder det kända filmcitatet(kan ha varit “Run forest, run” också) och det är det vi vill föra fram med denna sidan. Det viktigaste för en ung häst som ska bli något inom travvärlden är just träning. Främst att träna tillräckligt mycket men även att träna bra. Vi som håller i den här sidan vill göra det till en plattform att diskutera exakt vad “rätt träning” betyder men även andra viktiga frågor i travvärlden.  travande-hast

The post Om oss first appeared on Unghästträning.]]>
Kända svenska travhästar http://unghasttraning.nu/kanda-svenska-travhastar/ Mon, 25 Aug 2014 07:19:07 +0000 http://unghasttraning.nu/?p=22 Svensk travsport har alltid varit populär hos stora delar av befolkningen och genom åren har det funnits en rad kända och folkkära travhästar som till och med nått rena kändisstatusen. Ego Boy Den allra första svenska kändishästen var Ego Boy, vilken även gjorde så att intresset för svensk travsport ökade i början av 1970-talet. Ego…

The post Kända svenska travhästar first appeared on Unghästträning.]]>
Svensk travsport har alltid varit populär hos stora delar av befolkningen och genom åren har det funnits en rad kända och folkkära travhästar som till och med nått rena kändisstatusen.

hästar i skåne

Ego Boy

Den allra första svenska kändishästen var Ego Boy, vilken även gjorde så att intresset för svensk travsport ökade i början av 1970-talet. Ego Boy föddes 12 april 1967 och ställde under sin karriär upp i totalt 67 lopp. Av dessa vann han imponerande 50 stycken, kom tvåa i nio och trea i ett. Sin kanske största seger tog han på Solvalla i Elitloppet år 1973 där han vann efter skiljeheat mot den amerikanske hästen Flower Child. Efter ett år var det dock tyvärr slutsprunget för Ego Boy då han hittades död i sin box.

Totalt sprang han under karriären in 671 030 kr och både kördes och tränades av kusken Ingemar Olofsson. Ego Boy ligger begravd i vinnarcirkeln på Rättviks travbana.

Legolas

Tillsammans med Ego Boy är kanske Legolas den mest kända travhästen i Sverige genom tiderna. Legolas föddes den 31 maj 1978 i Slättåkra i Halland och tränades och kördes av kusken Thomas Nilsson. Han slog igenom med dunder och brak på travbanor runt om i Sverige när han vann de första 19 lopp han ställde upp i. Totalt blev det 93 lopp i karriären, varav 35 segrar, 20 andraplatser och 10 tredjeplatser samt drygt tre miljoner kronor i insprungna prispengar

Precis som Ego Boy bidrog även Legolas på många sätt till att öka travsportens status i Sverige vilket ledde till att han av ATG fick en livstidsförsörjning av foder när han pensionerades.

Den 26 juli 2004 avled Legolas och begravdes tillsammans med sin mamma på Slättåkra där han föddes.

Copiad

Copiad tillhörde 1990-talets stora dominanter på de svenska travbanorna med seger i Elitloppet både 1994 och 1995. Copiad som föddes i början av juli 1989 innehade under en tid även världsrekordet på 1 000 m-bana med tiden 1,10,7. Förutom segrarna i Elitloppet vann han i mitten av 1990-talet också två segrar i Oslo Grand Prix, 1994 och 1995 samt två segrar i Olympiatravet 1995 och 1996.

Copiad sprang under karriären sammanlagt in hela 15 861 650 kr och tränades och kördes av Erik Berglöf.

Ina Scot

Tillsammans med Copiad var Ina Scot en av de stora dominanterna inom svenskt trav på 1990-talet. Och precis som Copiad föddes även Ina Scot på sommaren 1989. Största segern kom 1995 då hon vann det prestigefyllda Prix d’Amerique med Helen A Johansson i sulkyn, som var den första kvinnliga kusken att vinna loppet.

Under karriären blev det totalt 90 starter, varav 54 vinster, 11 andraplatser och 6 tredjeplatser samt drygt 20 miljoner i insprungna prispengar.

Victory Tilly

Victory Tilly är troligtvis den svenska travhäst som nått de största framgångarna under 2000-talet. Född i mars 1995 och tränad av Stig H Johansson dominerade Victory Tilly på de svenska travbanorna i början av 2000-talet med segrar i bland annat Elitloppet 2000, Åbys stora pris 2000 och 2002 samt i Jubileumspokalen 2000.

På 101 starter under karriären blev det imponerande 70 segrar, 12 andraplatser samt 4 tredjeplatser och totalt 37,7 miljoner i insprungna prispengar, vilket gör Victory Tilly till Sveriges vinstrikaste travhäst genom alla tider.

På grund av en allvarlig skada tvingades dock Victory Tilly att avsluta karriären år 2006. Hans sista lopp blev Jämtlands stora pris där han såklart vann med Erik Adielsson i sulkyn.

The post Kända svenska travhästar first appeared on Unghästträning.]]>
Träna unghästar http://unghasttraning.nu/ Thu, 21 Aug 2014 07:13:55 +0000 http://unghasttraning.nu/?page_id=20 Om en häst ska bli framgångsrik på travbanan är det viktigt att den får en bra träning och det redan från unga år. Normalt börjar man träna blivande travhästar redan från ett och halvt års ålder, där första tiden kan ses som något av en inskolningsperiod för hästen. När hästen fyllt två år kan man…

The post Träna unghästar first appeared on Unghästträning.]]>
cool häst

Om en häst ska bli framgångsrik på travbanan är det viktigt att den får en bra träning och det redan från unga år. Normalt börjar man träna blivande travhästar redan från ett och halvt års ålder, där första tiden kan ses som något av en inskolningsperiod för hästen.

När hästen fyllt två år kan man börja med mer regelbunden träning, dock är det viktigt att man inte övertränar så hästen överansträngs, vilket kan leda till skador på senor, leder, ligament och skelett.

En fördel med att börja träna en blivande travhäst tidigt är att den är lättare att hantera och handskas med än vad den är när den lite större.

När man tränar en unghäst är det också viktigt att ha tålamod och inte förvänta sig att de stora resultaten ska komma direkt. Med hästträning är det precis som all annan träning, det gäller att göra grundarbetet för att kunna nå framgång längre fram.

The post Träna unghästar first appeared on Unghästträning.]]>
Svenska travbanor http://unghasttraning.nu/svenska-travbanor/ Tue, 19 Aug 2014 07:13:08 +0000 http://unghasttraning.nu/?page_id=16 I Sverige finns hela 33 stycken travbanor utspridda över hela landet från Boden i Norrbotten till Jägersro i Skåne. Övriga kända travbanor inkluderar bland annat Solvalla, Åby, Bergsåker, Axevalla, Mantorp, Färjestad och Sundbyholm. Solvalla Sveriges nationalarena för travsport hittar man strax norr om Stockholm, som dessutom är den största travbanan i Norden med plats för…

The post Svenska travbanor first appeared on Unghästträning.]]>
travbana

I Sverige finns hela 33 stycken travbanor utspridda över hela landet från Boden i Norrbotten till Jägersro i Skåne. Övriga kända travbanor inkluderar bland annat Solvalla, Åby, Bergsåker, Axevalla, Mantorp, Färjestad och Sundbyholm.

Solvalla

Sveriges nationalarena för travsport hittar man strax norr om Stockholm, som dessutom är den största travbanan i Norden med plats för 40 000 åskådare. Solvalla invigdes den 31 juli 1927 och ganska snabbt började man köra många tävlingar. Redan år 1930 hade man kommit upp i 36 tävlingsdagar och sammanlagt 226 lopp. Idag har antalet tävlingsdagar ökat till 96 dagar per år, vilket innebär nästan två tävlingsdagar i veckan.

Det mest kända loppet som körs på Solvalla är utan tvekan Elitloppet, som går av stapeln sista söndagen i maj varje år. Första gången Elitloppet kördes var år 1952 och då för att fira att det var 25 år sedan Solvalla invigdes. Loppet gick den gången också under namnet Jubileumsloppet. Två andra stora lopp som också körs på Solvalla är Jubileumspokalen och Svenskt travkriterium.

Jägersro

Jägersro i Malmö invigdes redan den 20 maj år 1907 och är Sveriges äldsta arena för hästsport. Totalt har Jägersro runt ett 60-tal tävlingsdagar vad gäller travsport och ytterligare ett 40-tal vad gäller galopp, ponnytrav och ponnygalopp.

Under året körs många prestigefyllda lopp på Jägersro. Ett av de allra största är Svenskt Travderby som körts ända sedan år 1928 den första dagen i september. Ett annat stort lopp som årligen lockar upp emot 20 000 åskådare är Hugo Åbergs Memorial som till och med körts ett par längre än Svenskt travderby, nämligen ända sedan 1926, vilket även gör det till Sveriges äldsta så kallade årgångslopp. Hugo Åbergs Memorial körs alltid i juli månad mitt i sommaren.

Åby

Sveriges näst största travbana hittar man i Mölndal strax söder om Göteborg i form av Åby travbana. Åbytravet invigdes den 28 juni år 1936 och har runt 60 tävlingsdagar per år. Fram till och med år 1976 kördes även galopp på banan.

Åby Stora Pris är något av banans rubriklopp och har körts i stort sett sedan Åbytravets invigning. Loppet, som körs i mitten av september räknas till ett av de största internationella loppen i Sverige. Andra stora lopp som körs på Åby är bland annat Olympiatravet som körs i mitten av april, Drottning Silvias Pokal som körs i mitten av maj samt Svenskt mästerskap och Sto-SM vilka bägge går av stapeln under oktober månad.

The post Svenska travbanor first appeared on Unghästträning.]]>