Rätt föda till hästen

Att köpa en häst är en stor händelse, både för dig och för hästen. Det kräver en hel del ansvar och tid att ha häst, och det är viktigt att ha tänkt igenom saken både en och två gånger innan köp.

Sommarbete

Det är en fråga om man är redo att bli hästägare och om man har de rätta förutsättningarna för att ta hand om, och få hästen att må bra. En viktig förutsättning för hästens välmående är valet av föda – vilket foder är det egentligen som just min häst mår bäst av. Vi ska försöka att kortfattat redovisa några viktiga punkter om detta utifrån information som i sin helhet finns att läsa på Grovfoderbörsen.se – en sajt där du kan få hjälp att välja precis rätt grovfoder till din häst.

Energibehovet

Precis som med människor så är varje individ unik – det som är rätt för en häst, det kan vara helt fel för den som står bredvid. En högpresterande travhäst behöver ju uppenbart ett grovfoder som ger mer energi än ung ponny som inte utför speciellt mycket arbete överhuvudtaget. Man pratar om energidensitet i fodret, vilket kan översättas till hur mycket energi som finns i grovfodret. Utan att bryta ned det hela i detaljer så kan man säga att ju tidigare ett grovfoder är skördat, desto högre energidensitet har det.

Hur bra en häst kan smälta ett foder beror på dess cellväggsinnehåll – alltså grovfodrets fiberandel. Ju senare ett foder är skördat, desto mer lignifierat har det hunnit bli. Med enklare ord betyder detta att ju längre fram i utvecklingsstadiet en växt är vid skörden, desto lägre näringsvärde har det. Ju lägre näringsvärde fodret har, ju lättare kan det smältas.

Det man ska tänka på är också att det inte bara är ett visst näringsvärde som måste uppnås genom fodring, utan det är också en viss viktvolym som måste uppnås för hästens välmående. Det innebär alltså att du inte rakt av kan ge den lilla ponnyn samma foder som en högpresterande häst, men i mycket mindre volym – för att ta ett exempel.