Svenska travbanor

travbana

I Sverige finns hela 33 stycken travbanor utspridda över hela landet från Boden i Norrbotten till Jägersro i Skåne. Övriga kända travbanor inkluderar bland annat Solvalla, Åby, Bergsåker, Axevalla, Mantorp, Färjestad och Sundbyholm.

Solvalla

Sveriges nationalarena för travsport hittar man strax norr om Stockholm, som dessutom är den största travbanan i Norden med plats för 40 000 åskådare. Solvalla invigdes den 31 juli 1927 och ganska snabbt började man köra många tävlingar. Redan år 1930 hade man kommit upp i 36 tävlingsdagar och sammanlagt 226 lopp. Idag har antalet tävlingsdagar ökat till 96 dagar per år, vilket innebär nästan två tävlingsdagar i veckan.

Det mest kända loppet som körs på Solvalla är utan tvekan Elitloppet, som går av stapeln sista söndagen i maj varje år. Första gången Elitloppet kördes var år 1952 och då för att fira att det var 25 år sedan Solvalla invigdes. Loppet gick den gången också under namnet Jubileumsloppet. Två andra stora lopp som också körs på Solvalla är Jubileumspokalen och Svenskt travkriterium.

Jägersro

Jägersro i Malmö invigdes redan den 20 maj år 1907 och är Sveriges äldsta arena för hästsport. Totalt har Jägersro runt ett 60-tal tävlingsdagar vad gäller travsport och ytterligare ett 40-tal vad gäller galopp, ponnytrav och ponnygalopp.

Under året körs många prestigefyllda lopp på Jägersro. Ett av de allra största är Svenskt Travderby som körts ända sedan år 1928 den första dagen i september. Ett annat stort lopp som årligen lockar upp emot 20 000 åskådare är Hugo Åbergs Memorial som till och med körts ett par längre än Svenskt travderby, nämligen ända sedan 1926, vilket även gör det till Sveriges äldsta så kallade årgångslopp. Hugo Åbergs Memorial körs alltid i juli månad mitt i sommaren.

Åby

Sveriges näst största travbana hittar man i Mölndal strax söder om Göteborg i form av Åby travbana. Åbytravet invigdes den 28 juni år 1936 och har runt 60 tävlingsdagar per år. Fram till och med år 1976 kördes även galopp på banan.

Åby Stora Pris är något av banans rubriklopp och har körts i stort sett sedan Åbytravets invigning. Loppet, som körs i mitten av september räknas till ett av de största internationella loppen i Sverige. Andra stora lopp som körs på Åby är bland annat Olympiatravet som körs i mitten av april, Drottning Silvias Pokal som körs i mitten av maj samt Svenskt mästerskap och Sto-SM vilka bägge går av stapeln under oktober månad.